De eerste weken met de pup

Als een pup opvoeden makkelijk was dan had deze tekst niet bestaan. De verrassingen blijven komen. Bij thuiskomst is de deurpost aangevreten, hij komt niet als je hem roept, hij is ineens bang voor de buurman, en zo komen er meer verrassingen bij. De meeste ‘problemen’ van een hond komen door onszelf. Wij begrijpen het hondengedrag en lichaamstaal niet goed en weten daardoor niet hoe we op de goede manier moeten reageren. Deze communicatiestoornis kan later tot problemen zorgen. Door te snappen wat de hond bedoelt kunnen problemen voorkomen worden.

Leuk en leerzaam voor u en de pup is een puppycursus volgen bij een hondenschool. Hier leert u te handelen op een voor de pup begrijpelijke manier. Daarnaast kunt u leren van de ‘fouten’ van mede puppybezitters op de cursus. In de eerste weken kunt u zelf al een goede basis leggen.

Voor de opvoeding zijn de eerste weken het allerbelangrijkste. Tot een leeftijd van ongeveer 12 weken zit de pup in de socialisatieperiode. Dit is de basis voor het toekomstige gedrag van uw hond. Laat uw pup in deze weken wennen aan alle mogelijke dingen en geluiden waar hij later mee te maken kan krijgen. Hierbij kunt u denken aan: de stofzuiger, radio, auto, fietskar, de markt, het winkelcentrum, bezoekje bij familie, maar ook tandenpoetsen, borstelen, tanden bekijken, nagels knippen, enzovoort. Laat bij alle kennismakingen de pup op de grond staan. Pakt u hem op, dan geeft u bescherming aan de pup en kan hij niet zelfstandig de situatie ervaren. Wanneer u de pup aan kleine kinderen laat wennen, zorg dat u altijd in de buurt bent, zodat de kinderen de pup geen pijn kunnen doen. Laat de kinderen niet achter de pup aanlopen en zeker niet optillen. Willen ze de pup aaien, dan is het beter dat de kinderen op de grond gaan zitten.

Na de leeftijd van 12 weken komt de zogeheten angstfase. Dit kunt u merken doordat de pup ineens minder enthousiast of zelf een beetje bang reageert. In deze fase gaat de pup zijn grote ervaringsboek tevoorschijn toveren. Bij elke situatie gaat hij in het boek bladeren of dit al eens eerder is voorgekomen en hoe daarop gereageerd moet worden. Heeft de pup de situatie als positief ervaren, dan zal hij ook positief reageren. Een negatieve ervaring is moeilijk in positief te veranderen. Daarom is de socialisatieperiode ontzettend belangrijk.

Verwante producten (34)
   
   

Openingstijden

Ma t/m Do
09:00 - 18:00 uur
Vrijdag
09:00 - 21:00 uur
Zaterdag
09:00 - 17:00 uur

Adres