Het tam maken van een cavia

Een cavia heeft net iets meer tijd nodig om u te vertrouwen dan bijvoorbeeld een konijn. Cavia’s vluchten sneller en zullen dan ook gauw hun veilige nestje in rennen om zich voor u te verstoppen. Het kan geen kwaad om tijdelijk het nestje uit het hok te halen, totdat de cavia tam is.

Het tam maken kunt u het beste oefenen als de cavia nog niet heeft gegeten. Wat u dan doet is een lekkernij met uw hand in het hok houden. Wacht rustig af en de cavia zal op het lekkers afkomen. Pak de cavia nog niet gelijk op. Eerst moet het vertrouwen in u beter zijn. Pas als de cavia gelijk op u afkomt, wanneer u iets lekkers heeft, kunt u voorzichtig proberen om de cavia op te pakken. Benader een cavia altijd van de voorkant, zo zien ze wat er gebeurt en is het minder bedreigend voor hen. Ga nooit met uw handen achter de cavia aanjagen. Dit geeft stress en de cavia wordt dan juist angstig voor uw handen.

Het tam maken kan tijd kosten. Maar geef de moet niet op. Vroeg of laat is elke cavia tam en heeft u er veel plezier van.