Een kom of een aquarium

De stap is gezet. U wilt graag een paar goudvissen in huis. Maar dan komt het volgende, komen de vissen in een kom of een aquarium. Deze keuze is goed om even over na te denken, er zit namelijk wel verschil in. Natuurlijk in de ruimte voor de goudvissen, maar ook in onderhoud.

Een vissenkom
Een vissenkom is een soort glazen vaas waar het water in zit. Zelf kunt u kiezen wat de grootte van de vissenkom wordt en natuurlijk de vorm. De grootte van de kom hangt samen met het aantal vissen wat erin gehouden kan worden.

Bij de aanschaf van een vissenkom zijn er een aantal spullen die er extra bij komen. Als eerste natuurlijk steentjes voor op de bodem. Deze zijn in allerlei kleuren te krijgen. Ook kunt u bijvoorbeeld 2 kleuren mengen voor een nog leuker resultaat. Als extra decoratie zijn er verschillende beeldjes te krijgen om uw vissenkom op te leuken.
Naast de decoratie zijn er ook een aantal spullen voor de vissen nodig. Zoals de waterplanten. Deze planten geven zuurstof aan het water en dat heeft een vis nodig om te leven. Van de zuurstofplanten wordt ook door de vissen gegeten en ze worden op een gegeven moment lelijk. Ze moeten dan vervangen worden door een vers bosje. De planten alleen redden het niet om de zuurstof optimaal te houden in het water. Daarvoor heeft u nog een zuurstofsteen nodig. Deze legt u op de bodem van de kom en zal langzaam oplossen in het water. Na een aantal weken zal de steen opgelost zijn en kunt u weer een nieuwe neerleggen.
Als laatste heeft u nog een vangnetje en een flesje watervoorbereider nodig. De vloeistof in dit flesje zorgt dat het kraanwater vriendelijker wordt voor uw goudvissen en sluierstaarten. Elke keer met het schoonmaken van de kom voegt u een beetje vloeistof bij het water.

De kom is compleet, nu alleen de vissen nog en u kunt naar huis om de vissenkom in te richten.

Een aquarium
Qua uitstraling zit er een verschil tussen een vissenkom en een aquarium. Maar er zitten ook een aantal voordelen aan een aquarium. Bijvoorbeeld: Een aquarium heeft een binnenfilter nodig, deze zorgt ervoor dat uw bak beter schoon blijft.

Vaak is een aquarium een vierkante of rechthoekige bak. Op de bak zit een deksel met een lamp erin. Er bestaan aquariums waarbij u alleen de bak koopt. Er bestaan ook de speciale goldfish kit. Deze is in verschillende maten te verkrijgen. Bij aankoop van de goldfish kit heeft u niet alleen de aquariumbak, maar ook een binnenfilter, watervoorbereider, een thermometer, vangnetje en alvast een kleine verpakking voeding. Het enige wat u er zelf nog bij hoeft te kopen zijn de steentjes voor op de bodem, de planten, een leuk beeldje en natuurlijk de vissen. Voor de planten zijn de zuurstofplanten belangrijk. Dit kunt u ook combineren met nepplanten. Deze zijn onderhoudsarmen en gaan lang mee.