Ontwormen

Alle honden hebben wormen, alleen deze wormen ‘slapen’ in de darmen. Pups krijgen via de baarmoeder en later ook via de moedermelk spoelwormen mee. Zeker puppy’s zijn extra gevoelig voor een wormenbesmetting en deze kan zelfs dodelijk zijn.

Het is daarom belangrijk om pups goed te ontwormen. Een goede fokker begint al met het ontwormschema. U moet daarmee verder gaan. Een pup wordt ontwormd op een leeftijd van 2, 4, 6 weken en 2, 4, 6 maanden. Vervolgens is het advies om een volwassen hond 2 tot 4 keer per jaar te ontwormen. Zeker wanneer u kleine kinderen heeft, is 4 keer aan te raden.

Is uw pup bij de fokker niet behandeld tegen wormen. Vraag dan in de winkel aan onze medewerkers wat het beste schema voor uw pup is, om alsnog een goede behandeling te geven.

De twee meest voorkomen wormen zijn de spoelwormen en de lintwormen. Alle zoogdieren kunnen tussenstation zijn voor een besmetting van deze wormen aan uw hond.
Een lintwormbesmetting herkent u aan de bruin/witte ‘rijstkorrels’ in de ontlasting van de hond. Wanneer deze wormsegmentjes, met eitjes, actief de anus uit kruipen, kan dit hevige jeuk bij de hond veroorzaken. Deze eitjes kunnen door de eventuele aanwezige vlooienlarven worden opgegeten. Een vlo is namelijk het tussenstation voor de lintworm. Een hond kan de vlo opeten en zo kan de lintworm zich verder in de darmen gaan ontwikkelen. Ziet u bij uw hond lintwormen, dan moet de hond naast een wormenkuur ook een behandeling tegen vlooien krijgen.
Spoelwormen kunt u herkennen als spaghettislierten in de ontlasting.

Ziet u een paar dagen na het ontwormen, wormen in de ontlasting van uw hond? Herhaal dan de behandeling na 2 weken om te zorgen dat ook alle wormen weer weg zijn en de hond goed beschermd is.

Twijfelt u zelf wat u moet doen, aarzel niet en kom gerust langs voor het beste advies.