Opvoeding

Ook een kat kan veel geleerd worden. Bedenk samen met uw gezin van tevoren wat de kitten allemaal geleerd wilt worden. Hier kunt u gelijk vanaf dag 1 mee beginnen. Spreek ook regels met elkaar af, zodat iedereen zich ook consequent aan deze regels kan houden. Bijvoorbeeld: niet op de tafel zitten. Wanneer dit van persoon 1 wel mag en van de 2e persoon niet, daar raakt de kitten erg van in de war.

De kitten zal zelf ook dingen gaan uitproberen. Dat betekent ook dat de kitten dingen gaat doen waar u het niet mee eens bent. Voor katten werkt het beste om dit gedrag aan iets negatiefs te koppelen. Uw kitten is bijvoorbeeld met de kamerplant of de gordijnen aan het spelen. Op dat moment sprayt u de kitten even met de plantenspuit nat, gooit een prop papier tegen haar aan of laat iets naast haar vallen wat lawaai maakt. De kitten zal hiervan schikken. Herhaal dit een aantal keer en de kitten zal het ongewenste gedrag afleren. Dit klinkt misschien zielig, maar is de beste manier om een kitten dingen af te leren. Let wel op dat de kitten niet ziet dat de schrik door u wordt veroorzaakt. De kitten zal dit dan aan u gaan linken met als gevolg dat het gedrag achter uw rug om alsnog doorgaat.

Ook Feliway helpt met opvoeden. Bijvoorbeeld met het krabben aan de bank of aan het nieuwe behang. De kitten doet dit om de bank of het nieuwe behang eigen te maken. Overal moet zijn of haar geur op zitten. De verdamper met het feromoon verspreid door de kamer en geeft de kitten het gevoel dat alles al van hem of haar is. Ook speciale plekken kunnen worden ingesprayd met de Feliway spray. Dit zal het ongewenste gedrag voorkomen.

Om de krabpaal extra aantrekkelijk te maken is een catnip spray een goed hulpmiddel. Catnip ofwel kattenkruid heeft een geur waar katten van houden. In sommige speeltje zit ook catnip verwerkt om het aantrekkelijker te maken.