Vlooien en teken

Helaas komen deze kleine beestjes nog steeds veelvuldig voor. Controleren van uw hond is zeer belangrijk en natuurlijk ook het voorkomen en behandelen van deze ongewenste huisdieren.

Vlooien
Het is goed om uw hond dan regelmatig met een vlooienkam na te kijken. Vlooien veroorzaken eigenlijk altijd huidklachten. De beet van vlo geeft jeuk. Honden kunnen niet van de jeukende plek afblijven en bijten en krabben totdat er zelfs een ontsteking kan ontstaan. Sommige honden reageren extra heftig op een vlooienbeet. Zij hebben dan last van een vlooienallergie. Bij de beet stopt de vlo speeksel in het bloed om het te verteren en dit kan een allergische reactie veroorzaken. Wanneer u vlooien ziet of de vlooienpoepjes, kleine zwart/bruine stipjes, is het belangrijk om naast uw hond ook alle andere honden en katten in huis tegen vlooien te bestrijden. Om volledig van de vlooien af te komen is het goed om ook uw huis tegen vlooien te bestrijden met een vlooienspray. Deze spray zorgt dat de eitjes van de vlooien in uw huis dood gaan. Door maandelijks de antivlooien behandeling te herhalen, voorkomt u een nieuwe plaag.

Bekijk hier de Discus Tipclip: Tekenbestrijding
Teken
Vooral in het bos komen de teken voor. Het is goed om na een lekkere boswandeling de hond en uzelf te controleren op teken. Teken zijn een soort ‘erwtjes’ die zich in de huid vastzuigen. Met een tekenpincet of een tekenhaak kunt u de teken gemakkelijk verwijderen. Door de draaiende beweging laat de teek vanzelf los en laten ze zo min mogelijk schade achter. Vooral in het voorjaar en de zomer zijn de teken het actiefst. Het is verstandig om in deze periode preventief de teken te behandelen.