Zindelijk maken

Wie wil dat nou niet? Een zindelijke hond. Maar ja, daar begint de moeilijke opgave. Misschien heeft u wel eens gehoord dat pups na 2 dagen al zindelijk waren. Dat zal pas geweldig zijn, maar helaas komt dit nauwelijks voor. Meestal duurt dit wel een aantal weken tot maanden.

Voordat u begint met het zindelijk maken, vraag aan de fokker van uw pup of er bijvoorbeeld kranten zijn gebruikt waar de pups hun behoefte moesten doen. Als dat zo is, leg dan kranten in huis neer. Verplaats deze kranten gedurende een paar dagen richting de achterdeur. Zodra u de pup ziet zoeken naar de krant zet u hem buiten neer om zijn behoefte te laten doen. Als de pup klaar is bent u super enthousiast naar de pup toe, zodat de pup weet dat dit hartstikke goed is wat hij doet.
Deze manier kunt u ook de pup zelf aanleren door speciale zindelijkheid trainingsmatjes in huis te leggen.

Een hond doet vanuit nature zijn behoefte niet op zijn slaapplaats. Daarvoor is een bench een ideaal hulpmiddel voor het zindelijk maken. Wanneer u een grotere bench heeft gekocht, kunt u deze tijdelijk verkleinen met bijvoorbeeld een gaasje of een doos met als doel dat de pup alleen ruimte heeft om te slapen. U kunt er natuurlijk niet vanuit gaan dat de pup gelijk de hele nacht zijn behoefte kan ophouden. Het is daarom goed om de eerste nachten 1 á 2 keer met de pup naar buiten te gaan om even zijn blaas te legen.

Overdag is het goed om de pup te observeren. Op een gegeven moment herkent u het gedrag van de pup wanneer hij zijn behoefte wilt gaan doen. U tilt hem dan rustig op en zet hem buiten neer op de plek waar hij zijn behoefte wel mag doen. Wacht totdat de pup klaar is en maak er een feestje van. Wees uitbundig en beloon de pup goed. Ga gelijk weer met de pup naar binnen, want u was daar niet voor het speelkwartiertje.