Schoonmaak en onderhoud aquarium

Een aquarium blijft niet vanzelf mooi en schoon. Daarbij heeft het u nodig. Naast het schoonmaken, kunt u ook zo nu en dan nieuwe planten en/of vissen kopen om de bak mooi te houden.

Eén keer in de twee weken besteed u even extra aandacht aan het aquarium. Voordat u begint haalt u eerst de stekkers van het filter en de verwarming uit het stopcontact. Daarna haalt u ongeveer 1/3 water uit het aquarium. De ramen van het aquarium maakt u schoon met behulp van de speciale ramenwasser voor het aquarium.

Nu is het tijd om ook het filter schoon te maken. Bij de aankoop van het binnen- of buitenfilter ontvangt u gelijk ook informatie over het schoonmaken van het verschillende filtermateriaal. Hier even een korte herinnering voor de twee meest voorkomende filters uit onze winkel:

Juwel binnenfilter:
Soort materiaal – wanneer vervangen**

Witte filterwatten – wekelijks
Zwart koolfilter – 1 maand
Groen nitraatfilter - 2 maanden
Blauw (grof) filterspons – 3 maanden
Steentjes (biologische reiniging) – 12 maanden
Blauw (fijn, 1e) – 9 maanden
Blauw (fijn, 2e) – 12 maanden

Tetra buitenfilter:
Soort materiaal – wanneer vervangen**

Wit filtervlies – elke maand
Actief kool – na 5-10 dagen (korte termijn filtering)
Biofilterballen - *
Filterschuim – 6 maanden
Keramische filter ringen - *

*Wanneer deze vuil zijn: uitspoelen met lauw water. Is het vuil niet meer uit te spoelen, dan pas vervangen voor nieuwe.
** Houdt op de kalender bij wanneer welk materiaal weer aan vervanging toe is.

De filterwatten stopt u nu weer terug in het binnen- of buitenfilter. In een schone emmer vult u lauw water met de temperatuur van ongeveer 24 graden. Dit kunt u meten met uw thermometer. Bij het water in de emmer voegt u de juiste hoeveelheid watervoorbereider en vloeibare plantenvoeding toe. Met de emmer water vult u het aquarium weer bij. Houdt bij het vullen uw hand onder het stromende water om te voorkomen dat het grind verplaatst. Nu mag u de verwarming en het filter weer aansluiten op de stroom.

Openingstijden

Ma t/m Do
09:00 - 18:00 uur
Vrijdag
09:00 - 20.00 uur
Zaterdag
09:00 - 17:00 uur

Adres