Hengelsport

Aassoorten

Discus van Dijk

3 maart 2022

Aas wordt gebruikt om de juiste vissoort aan de haak te laten happen. Er bestaan meerdere soorten aas, namelijk levend aas, aas bestaande uit vast voedsel en kunstaas.

Levend aas
Meestal wordt er als levend aas regenwormen of insecten gebruikt. Onder insecten vallen de vliegen, larven (maden) en de verpopte versie. Wat absoluut verboden is zijn de hogere diersoorten als aas gebruiken, de levende gewervelden. Hiermee worden bijvoorbeeld de vissen en kreeften bedoeld.

Vast voedsel
Aas uit vast voedsel kan bestaan uit materiaal in de vorm van poeder tot vlokken. Dit wordt meestal gestrooid om meerdere vissen te lokken. Soms is het zelfs mogelijk om brood, groenten of ander organisch materiaal te strooien. Dat ligt aan het soort vis.
Voor karpers worden boilies gebruikt als aas. Dit zijn kleine, ronde bolletjes die zoet ruiken. Hier zijn karpers dol op. Omdat de boilies hard zijn, zijn de karper en de winde de enige vissen die ze met hun keeltanden kunnen vermalen.
Bij snoekvissen kan ‘dood aas’ gebruikt worden, bijvoorbeeld dode vissen of stukken vis.

Kunstaas
Dit is de benaming voor aas gemaakt van metalen, hout of kunststof. Deze objecten hebben als doel: een visuele- en stromingsprikkel geven waardoor een roofvis het als prooi gaat zien. Kunstaas wordt daarom alleen voor roofvissen gebruikt.
Let op! Het vissen met kunstaas grote dan 2,5 cm is verboden in april t/m mei.

Omdat roofvissen een scherpe en krachtige beet hebben is het belangrijk om een stalen onderlijn tussen je vislijn en het kunstaas te bevestigen.

De verschillende soorten kunstaas voor snoek, snoekbaars en baars:
Spinners en Blinkers
Dit zijn stalen gebogen plaatjes die om een as heen draaien. Aan het einde van de as zit een haak. Door het draaien blinkt het plaatje in het water en bootst dit een vis na. Het verschil tussen spinners en blinkers is dat een spinner bij de haak een kunststof veertje heeft. Dit veertje bootst de staart van de vis na.

Pluggen
Dit zijn visvormige objecten gemaakt van hout of kunststof. Aan de voorkant heeft een plug een schoep.

Twisters
Een kunststof imitatie van een grote worm.

Kunstaas voor forel:
Softbaits
Gemaakt van zeer zacht en soepel materiaal. Softbaits zijn geïmiteerde vissen, amfibieën of wormachtigen.

Er is één bijzonder soort kunstaas, namelijk de kunstvliegen, deze worden gebruikt voor het vliegvissen.

Gerelateerde artikelen

Snoek

Snoek

De bouw van een snoek is langwerpig en torpedoachtig met kleine vinnen en een snavelachtige bek. De rugvin en anaalvin zijn bijna symmetrisch...

Brasem

Brasem

In veel wateren in Nederland komt de brasem voor. Zowel in kleine als grote rivieren, maar ook polderwater, sierwater, zandafgravingen, kanalen en...

Vaste hengel of werphengel

Vaste hengel of werphengel

Tussen deze twee zit een groot verschil. Wanneer je net begint met vissen, en zeker kinderen, is het goed om te starten met een vaste hengel. Dit is...

Zeelt

Zeelt

De zeelt is een vis met een groenige kleur, een dikke slijmerige huid met kleine schubben en kan zeker 70 cm lang worden. Een belangrijk...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *