Hengelsport

Snoek

Discus van Dijk

3 maart 2022

De bouw van een snoek is langwerpig en torpedoachtig met kleine vinnen en een snavelachtige bek. De rugvin en anaalvin zijn bijna symmetrisch geplaatst en wijzen naar achteren. De onderkaak van een snoek is langer dan de bovenkaak en steekt daardoor uit.

Een snoek kan er op verschillende manieren uitzien. De kleur kan groenbruin tot zelfs grijsbruin zijn. Daarbij heeft een snoek goudkleurige vlekken, -stippen of -strepen op de flanken. De buik van een snoek is geelwit. Hoe ouder de snoek is, hoe meer patronen er verdwijnen. Ze zijn dan vaak egaal en donkerder van kleur. Een vrouwtjessnoek kan 1,50 meter worden terwijl een mannetjessnoek niet langer wordt dan rond de meter.

Binnen de sportvisserij wordt er veel op de snoek gevist en het is dan ook niet de bedoeling dat de snoeken meegenomen worden na het opvissen. Hierdoor worden er weer grote snoeken gevangen tijdens het vissen.

Snoeken worden veel vanuit boten gevist. Dit gebeurt met meerdere methodes, zoals verticalevisserij met ratelaars of shads, werpen met jerkbaits of pluggen, of het slepen met shads, pluggen of spinners. Snoeken kunnen ook vanaf de kant gevangen worden. Dit gebeurt dan voornamelijk met kunstaas (spinners of pluggen).

Vanaf de kant vissen kan bij kruisingen of uiteinden van sloten, rietkragen, bruggen en overhangende bomen. Dit kan het beste met dood aas bijvoorbeeld haring, sardientjes of makreel. Door dit onder de dobber te bevestigen kunnen er grotere oppervlakten worden afgevist. Het is belangrijk om een stalen onderlijn te gebruiken, zodat de snoek de lijn niet kapot kan maken.

Op het grote water bevinden de snoeken zich bij plantenbedden of structuren als autowrakken. De grote snoeken zijn ’s zomers ook wel te vinden middel in de waterkolom op grotere wateren. Deze snoeken volgen de scholen prooivis.

Omdat snoeken weer teruggezet moeten worden is het handig om een onthaaktang mee te hebben. Met een bekspan kan de bek van de snoek makkelijker open gehouden worden, zodat de haak er beter uitgehaald kan worden. Vraag gerust in de winkel hoe u dit het beste kunt doen.

Een snoek is kwetsbaar bij hoge temperaturen en moet daarom zo snel mogelijk weer teruggezet worden. Van april tot en met juni mag u niet op de snoek vissen. Dit is in deze periode verboden. In maart tot en met mei mag u niet met dode vis of kunstaas vissen.

Gerelateerde artikelen

Brasem

Brasem

In veel wateren in Nederland komt de brasem voor. Zowel in kleine als grote rivieren, maar ook polderwater, sierwater, zandafgravingen, kanalen en...

Vaste hengel of werphengel

Vaste hengel of werphengel

Tussen deze twee zit een groot verschil. Wanneer je net begint met vissen, en zeker kinderen, is het goed om te starten met een vaste hengel. Dit is...

Aassoorten

Aassoorten

Aas wordt gebruikt om de juiste vissoort aan de haak te laten happen. Er bestaan meerdere soorten aas, namelijk levend aas, aas bestaande uit vast...

Zeelt

Zeelt

De zeelt is een vis met een groenige kleur, een dikke slijmerige huid met kleine schubben en kan zeker 70 cm lang worden. Een belangrijk...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *