Hengelsport

Vaste hengel of werphengel

Discus van Dijk

3 maart 2022

Tussen deze twee zit een groot verschil. Wanneer je net begint met vissen, en zeker kinderen, is het goed om te starten met een vaste hengel. Dit is gemakkelijker en goed om de eerste controle over de hengel te ervaren. Zodra het vissen goed gaat, kunt u in de loop van de tijd overgaan op een werphengel. Welke hengel u het beste kunt kopen?, vraag ons advies. Zo heeft u het langste plezier van het vissen.

Vaste hengel
Onder een vaste hengel verstaan we een lange stok met een flexibel uiteinde. Bij de meeste vaste hengels bestaat de stok uit meerdere delen die in elkaar worden geschoven. Bij het handvat is de stok het dikste tot aan een flexibele dunne top. De hengels in Europa worden van lichte en sterke kunststoffen gemaakt en zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes tot maximaal 14,5 meter.

Door de grote controle op de hengel en het aas zijn deze hengels nog steeds belangrijk tijdens het wedstrijdvissen. Om te voorkomen dat de lijn breekt bij het rukken van de vis, wordt er vaak in de topdelen een stuk elastiek ingebracht.

Werphengel
Een stapje moeilijker dan een vaste hengel is de werphengel. Hierbij komt namelijk meer kijken. Als extra, vergeleken met een vaste hengel, heeft een werphengel een werpmolen en geleideogen. Deze geleideogen geven een grotere werpbeweging, waardoor het aas met grotere snelheid getransporteerd wordt. Belangrijk voor een werphengel is dat het gewicht van het aas overeen moet komen met het werpvermogen van de hengel. Dit voor een optimaal resultaat. Deze hoeveelheden gewicht staan op de hengel vermeld. Bij teveel gewicht loop je het risico dat de hengel breekt, bij te weinig gewicht heb je niet genoeg werpactie. Een extra functie van de werphengel is het dempen van de krachten die op de lijn ontstaan door plotselinge rukken van een vis.

Verschillende werphengels
Tussen de werphengels zit ook verschil. Hier een aantal voorbeelden met de verschillen:

Spinhengel
Speciaal voor kunstaas. Het kunstaas wordt met behulp van de molen langzaam ingehaald. De hengel wordt met de lijn in een rechte hoek gehouden om de aanbeten van de vis goed te voelen. Deze hengel is daarom kort en stug.

Matchhengel
Voor vissen met dobber voor de minder krachtige vis, bijvoorbeeld een brasem. Deze hengel is lang en minder stug. De lengte is nodig voor het verleggen en straktrekken van de lijn bij een aanbeet.

Karperhengel
Dat zijn hengels van een lengte van minimaal 3,60 meter en deze zijn erg stug. De reden daarvan is dat je er zwaar lood mee weg kan werpen en de karper een erg sterke vis is.
De aanbeet wordt met een verklikker geregistreerd.

Winkle picker
Dat zijn hengels waarmee met een voerkorfje gevist wordt op witvis. De aanbeet wordt geregistreerd door middel van een dunne top.

Feederhengel
Deze hengel wordt voor dezelfde doeleinde gebruikt als de winkelpikker, maar de feederhengel is minimaal 3,60 meter waarmee je de aas verder weg kan werpen.

Strandhengel
Dit is een hengel die zeer grof en lang is. Het doel van deze hengel is voor grote, flinke lijndikten en verre worpen. Dit om geulen te bereiken die wat verder van het strand of de dijk liggen.

Boothengel
Is een korte hengel bestaande uit één deel en wordt gebruikt boven wrakken. Er wordt niet mee geworpen. Hij is bedoeld om flinke krachten op grote vissen bij scheepswrakken uit te kunnen oefenen, zodat ze niet meer in het wrak kunnen vluchten.

De vlieghengel
Werpt heel anders dan een werphengel en wordt gebruikt bij het vliegvissen.

Vliegvissen is mogelijk voor diep en ondiep water, alleen bij diep water wordt een zinkende lijn gebruikt. Met vliegvissen kan je zowel op witvis als roofvis vissen. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van droge en natte vliegen. Voor de snoek worden er streamers gebruikt. Vliegvissen wordt dan ook vooral beoefend in heldere bergstromen, meren en begroeid helder polderwater.

Gerelateerde artikelen

Snoek

Snoek

De bouw van een snoek is langwerpig en torpedoachtig met kleine vinnen en een snavelachtige bek. De rugvin en anaalvin zijn bijna symmetrisch...

Brasem

Brasem

In veel wateren in Nederland komt de brasem voor. Zowel in kleine als grote rivieren, maar ook polderwater, sierwater, zandafgravingen, kanalen en...

Aassoorten

Aassoorten

Aas wordt gebruikt om de juiste vissoort aan de haak te laten happen. Er bestaan meerdere soorten aas, namelijk levend aas, aas bestaande uit vast...

Zeelt

Zeelt

De zeelt is een vis met een groenige kleur, een dikke slijmerige huid met kleine schubben en kan zeker 70 cm lang worden. Een belangrijk...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *