Honden

De eerste dag en nacht

Discus van Dijk

3 maart 2022

Heerlijk! Eindelijk mag uw pup mee naar huis. Een aantal weken heeft u hier naar uitgekeken. Maar dan begint de opvoeding. We helpen u even op weg om de eerste dag en nacht zo goed mogelijk door te komen.

De eerste dag
Dat is nogal een overgang voor de pup. Je komt in een vreemd huis, zonder je broertjes en zussen en weg van je moeder en haar veilige nest. Een nieuw territorium, uw huis, waar je gelijk de hele dag aandacht krijgt van die vreemde mensen, je nieuwe eigenaren. Deze aandacht is veel meer dan dat je gewent bent van je moeder of de fokker, want dat werd verdeelt over alle pups.

Deze aandacht vindt een pup helemaal geweldig, maar u als nieuwe roedelleider moet zorgen dat de pup ook voldoende rust krijgt. Een voordeel is dat een puppy veel slaapt. U kunt hem zo laten wennen aan het alleen blijven. Elke keer als de pup wil gaan slapen, pakt u hem op en legt hem in de bench. Deze bench staat op een plek waar hij later als volwassen hond ook alleen moet blijven, bijvoorbeeld de bijkeuken of de gang.

Door de pup even te kriebelen valt hij in slaap en legt u, als hij slaapt, iets lekkers in de buurt. Zachtjes sluipt u weg en de pup is alleen. Om de 5 minuten kijkt u zachtjes om de hoek en op een gegeven moment zal u merken dat de pup lekker op de kluif aan het kauwen is. Dan is het tijd om naar de pup toe te gaan. Zo leert hij dat u altijd terug komt en u heeft de eerste stap richting de benchtraining al gemaakt.

De eerste nacht
Een moeilijke nacht vanuit de pup gezien. Je zit in de nieuwe territorium wat nog niet vertrouwd is en de steun van het nest is weg. Om vertrouwen aan de pup te geven kunt u de eerste paar nachten de pup met zijn bench meenemen naar de slaapkamer. Zodra overdag het alleen zijn goed gaat, kunt u langzamerhand de bench naar beneden verplaatsen tot op de plek waar deze overdag ook staat.

In de eerste nachten kunt u niet verwachten dat de kleine pup de hele nacht doorslaapt zonder te plassen. Ga daarom ongeveer 1 á 2 keer per nacht eruit om de pup buiten even te laten plassen. Beloon de pup gelijk voor zijn goede gedrag, door enthousiast te reageren. Na een aantal weken is de pup zindelijk en zal hij ook ’s nachts zijn behoefte kunnen ophouden.

Gerelateerde artikelen

Fietskarren

Fietskarren

Het mooie weer staat weer voor de deur. Tijd om er lekker op uit te trekken met de fiets. En wat is nu mooier dat de hond gewoon mee kan achter de...

Benchtraining

Benchtraining

Een bench is een handig hulpmiddel bij de opvoeding van een hond. U kunt de pup zijn verplichte rustmomenten geven na de wandeling, het eten of het...

Ontwormen

Ontwormen

Alle honden hebben wormen, alleen deze wormen ‘slapen’ in de darmen. Pups krijgen via de baarmoeder en later ook via de moedermelk spoelwormen mee....

Entingen

Entingen

Er bestaan een aantal hondenziektes waar honden ernstig ziek van kunnen worden met zelfs fatale gevolgen. Het betekent niet dat uw hond ze krijgt in...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *