Honden

Verzorging van het hondengebit

Discus van Dijk

3 maart 2022

Honden doen niet zelf 2 keer per dag hun tandenpoetsen om alle etensresten weg te halen. Daarom moeten wij als mensen zorgen dat hun gebit gezond blijft. Doen we dat niet, dan krijgt de hond al snel last van tandplak wat uiteindelijk zelfs tot tandvleesontsteking kan leiden.

Misschien denkt u nu: hoe doen wolven en wilde honden dat?

Van oorsprong gebruikt een hond zijn gebit om het prooidier in stukken te scheuren en zo in porties te verdelen. Dat is voor het gebit dus hard werken. De honden van nu krijgen, lekker luxe, kant en klare brokken of blikvoer in hun bak. Hiervoor wordt het gebit nauwelijks gebruikt. De tanden worden niet meer dagelijks goed geschuurd, waardoor het tandplak niet verwijderd wordt. Door de mineralen in het speeksel kan tandplak verkalken en wordt zo tandsteen. De bacteriën hopen zich hierin op en zorgen dat het tandvlees gaat ontsteken. Er kunnen gaatjes ontstaan en de adem van de hond gaat stinken. En misschien begrijpt u dat deze ontsteking pijnlijk voor de hond kan zijn.

Uw taak is om het gebit van de hond schoon te houden. Daar zijn een aantal simpele oplossingen voor. Biedt uw hond voldoende kauwmateriaal aan. Verschillende kauwbotten van runderhuid, plantaardige producten of zelf de nylon botten zijn hier ideaal voor. Doordat de honden kauwen, wordt het tandplak verwijderd en het tandvlees gemasseerd. Wat ook mogelijk is zijn de katoenen ballen of touwen met stevige knopen. Deze producten hebben ook een reinigende werking op het gebit.

Helaas bereiken deze producten niet alle plaatsen waar tandplak kan ontstaan. Het is daarom belangrijk om minimaal 2 keer per week de tanden van de hond te poetsen met hondentandpasta, tandgel of een tandgaasje.

Tips:
Stap 1:
Laat de hond aan de handelingen wennen. Bijvoorbeeld wanneer u hem aait, trekt u even voorzichtig de lippen omhoog, zodat de tanden en het tandvlees zichtbaar zijn. Na een aantal keren probeert u het tandvlees te masseren. Vervolgens doet u hondentandpasta op uw vinger en laat de hond dit eraf likken. De meeste honden vinden dit heerlijk.
Stap 2:
Pak nu de hondentandenborstel, deze heeft extra zachte haren. Poets langzaam met de borstel met tandpasta één tand met tandvlees. Maak hierbij cirkelvormige bewegingen. Dit is bedoelt om de hond aan het poetsen te laten wennen.
Stap 3:
Het echte poetsen begint. Poets steeds meer tanden erbij en uiteindelijk natuurlijk ook de kiezen, want daar zit de meeste tandplak. Elke kant van de kaak poetst u gedurende 30 seconden. Het tandplak zit aan de buitenkant van de tanden, omdat de tong van de hond de binnenkant schoonmaakt. U poets dan ook alleen de buitenkant van de tanden, waardoor de bek van de hond tijdens het poetsen gewoon dicht kan blijven.

Let op!
-Zorg dat de hond na het poetsen altijd vers drinkwater heeft.
-Gebruik geen mensentandpasta, want een hond slikt de tandpasta in. Mensen tandpasta bevat stoffen die schadelijk zijn voor het lichaam van de hond.

Gerelateerde artikelen

Fietskarren

Fietskarren

Het mooie weer staat weer voor de deur. Tijd om er lekker op uit te trekken met de fiets. En wat is nu mooier dat de hond gewoon mee kan achter de...

Benchtraining

Benchtraining

Een bench is een handig hulpmiddel bij de opvoeding van een hond. U kunt de pup zijn verplichte rustmomenten geven na de wandeling, het eten of het...

Ontwormen

Ontwormen

Alle honden hebben wormen, alleen deze wormen ‘slapen’ in de darmen. Pups krijgen via de baarmoeder en later ook via de moedermelk spoelwormen mee....

Entingen

Entingen

Er bestaan een aantal hondenziektes waar honden ernstig ziek van kunnen worden met zelfs fatale gevolgen. Het betekent niet dat uw hond ze krijgt in...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *