Katten

De eerste tijd

Discus van Dijk

3 maart 2022

Het nieuwe gezinslid is gevonden. De leukste kitten of zelfs kittens heeft u uitgekozen en de tijd is gekomen dat ze met u mee naar huis mogen. Volgens de wet mag dit al met een leeftijd van 7 weken. Echte fokkers houden de kittens vaak 12 tot 13 weken bij de moederpoes. Zo kunnen de kittens de inentingen krijgen en zijn ze sterk genoeg om op eigen benen te staan.

Voor het vervoer van de kitten naar huis is een reismandje een ideale oplossing. Leg er een handdoek of een lekker kleedje in, zodat de kitten hier lekker op kan liggen. Zorg dat de kitten nog niet heeft gegeten om te voorkomen dat ze in de auto gaat overgeven. Voor de kitten is het erg spannend. De autorit zelf, maar ook weg van moeders en alle broertjes en zusjes.

Het enige wat je ziet zijn vreemde mensen en een vreemde omgeving. Om het voor de kitten aangenamer te maken is de Feliway spray een oplossing. Feliway is een natuurlijk feromoon. Deze maken katten zelf aan wanneer ze bijvoorbeeld kopjes geven of krabben met hun nagels. Dit doen ze om de plek eigen te maken. Door de Feliway op het kleedje van het reismandje te sprayen voordat de kitten erin komt, ervaart ze dit als eigen.

De kitten zal dan minder gestrest zijn. Ook voor de eerste weken is Feliway een goede manier om de kitten te laten wennen aan zijn nieuwe omgeving. De Feliway verdamper stopt u in het stopcontact en verspreid het feromoon door de kamer.

Zet thuis het reismandje in de kamer neer met het deurtje open. Laat de kitten zelf uit het mandje komen en laat hem of haar in alle rust de nieuwe omgeving verkennen. Dat betekent dus zonder rennende kinderen, lawaai of allemaal handen die graag dat zachte vachtje willen aaien. Wilt u de kitten toch even laten zien aan uw familie of de kinderen, ga dan rustig de kamer binnen, praat zachtjes en vermijd oogcontact. Neem iets lekkers mee voor de kitten en geef dit aan hem of haar. Of laat voorzichtig een balletje rollen door de kamer.

Geef de kitten de eerste dagen maar één kamer. Hierin zet u ook het voer, water, de kattenbak, slaapplek, krabpaal en alle speeltjes. Wanneer de kitten na een aantal dagen aan dit vertrek is gewend laat u de kitten door het hele huis. U verspreidt dan ook alle benodigdheden van de kitten door het huis. Let er op dat de kattenbak nooit naast de waterbak, voerbak en slaapplaats mag staan. Katten doen van nature niet hun behoefte naast hun eet of slaapplaats.

Houdt de kitten minimaal 4 weken binnen in huis. Dat is de tijd dat ze moet wennen. De kitten leert zo gelijk wat eigenlijk haar thuisbasis is. Zijn de 4 weken voorbij open dan voorzichtig de deur. Laat de deur open staan, zodat de kitten terug naar binnen kan wanneer ze bijvoorbeeld ergens van schrikt. Wanneer de kitten buiten is, lok hem of haar dan terug met voer en roep dan bijvoorbeeld een bepaald woord of geluid. Het beste kunt u dit oefenen wanneer de kat nog niet heeft gegeten.

Gerelateerde artikelen

Een kitten aanschaffen

Een kitten aanschaffen

Misschien denkt u er over na of heeft u al besloten om een kitten aan te schaffen. Denk er goed over na, heeft u er genoeg tijd voor? En kunt u de...

Opvoeding

Opvoeding

Ook een kat kan veel geleerd worden. Bedenk samen met uw gezin van tevoren wat de kitten allemaal geleerd wilt worden. Hier kunt u gelijk vanaf dag...

Verantwoorde kattenvoeding

Verantwoorde kattenvoeding

Zowel uw kitten als volwassen kat wilt u natuurlijk het allerbeste verzorgen. Een groot deel van de beste verzorging komt uit de voeding. Hoe beter...

Wormen, vlooien en entingen

Wormen, vlooien en entingen

Bij de goede fokkers worden kittens hier al voor behandeld. Maar uzelf moet hier mee blijven doorgaan. Ook volwassen katten kunnen last krijgen van...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *