Bij de goede fokkers worden kittens hier al voor behandeld. Maar uzelf moet hier mee blijven doorgaan. Ook volwassen katten kunnen last krijgen van wormen en vlooien. En kunnen ziek worden.
Wormen
Alle katten hebben wormen. Dat klink ernstig maar is het nog niet. De wormen slapen in de darmen. Pas wanneer de wormen ontwaken, kunnen ze voor een besmetting zorgen. Vooral kittens kunnen hier ernstig ziek van worden. Daarom worden kittens ook extra ontwormd. De fokker doet dit op een leeftijd van 3, 5 en 8 weken. Zelf moet u dit herhalen op een leeftijd van 3, 4, 5 en 6 maanden. Na 6 maanden is het advies om minimaal 2 tot maximaal 4 keer per jaar te ontwormen. Zeker bij katten die buiten komen en dus muizen vangen en eten is 4 x het advies. Zij kunnen namelijk ook via dit voedsel een worm infectie oplopen. Door regelmatig te ontwormen voorkomt u dat de wormen die aanwezig zijn een infectie kunnen veroorzaken.
Is uw kitten bij de fokker niet behandeld tegen wormen. Vraag dan in de winkel aan onze medewerkers wat het beste schema voor uw kitten is, om alsnog een goede behandeling te geven.
Ziet u een paar dagen na het ontwormen wormen in de ontlasting van uw kat? Herhaal dan de behandeling na 2 weken om te zorgen dat ook alle wormen weer weg zijn en de kat goed beschermd is.
Vlooien
Deze parasiet heeft het bloed van uw kat nodig om zich voort te planten. Bij de kat kan dit voor ernstige jeuk zorgen. Vlooien van honden en katten kunnen naar elkaar over springen. Heeft uw hond of kat vlooien, dan is het niet mis om de andere dieren is huis ook tegen vlooien te behandelen.
Vlooien zijn voornamelijk actief is de lente- en zomer maanden. Dat betekent niet dat ze in de winter niet voorkomen. Als de vlooien in uw huis zitten overleven ze de winter, omdat uw huis lekker warm is. Maar wat te doen om deze diertjes weg te halen en te houden?
Een pipet voor in de nek van de kat. Deze beschermd de kat voor 1 maand tegen alle vlooien die erop komen. De vlo gaat dood voordat deze bloed kan prikken. Zeker in de zomermaanden is het verstandig om maandelijks de vlooien behandeling te herhalen. Is uw kat niet goed behandeld en hij/zij komt buiten, dan is de kans groot dat u andere mensen met de vlooien van uw kat opzadelt of uw kat neemt de vlooien van andere mee naar huis. De eitjes van de vlo komen in uw huis terecht. Dus wanneer uw kat vlooien heeft is het goed om uw huis grondig schoon te maken en te behandelen met een omgevingsspray. Deze spray maakt de vlo en de eitjes dood. Wanneer u een ruimte vergeet of een bepaalde hoek waar toch vlooieneitjes liggen, dan komen deze alsnog uit. Het is dus van belang om goed uw best te doen.
Entingen
Deze worden door de dierenarts toe gediend. Een jonge kitten wordt door een goede fokker al op een leeftijd van 6 of 8 weken ingeënt tegen katten- en niesziekte. Met één spuit is de kitten niet gelijk voldoende beschermd tegen de ziektes. Daarom moeten de spuiten een keer herhaald worden voordat de bescherming voldoende is. Als nieuwe eigenaar is het niet verkeerd om de kitten door uw eigen dierenarts na te laten kijken. Dit kan op een leeftijd van 12 weken, wanneer de kitten zijn of haar 2e spuit tegen kattenziekte en niesziekte moet krijgen. Om de bescherming het hele kattenleven goed te houden moet u als eigenaar jaarlijks langs de dierenarts om de herhalingsspuit te geven aan de kat.
Gaat uw kat mee naar het buitenland? Vraag dan vroeg genoeg, minimaal 2 maanden van tevoren, bij de dierenarts wat de regels zijn voor uw vakantiebestemming. Verschillende buitenlanden hebben andere regels wat betreft de gezondheid en de bescherming tegen ziekten van uw kat en soms kost dat een aantal weken tijd om dit voor elkaar te krijgen.
Er bestaan ook speciale kattenpensions als opvang tijdens uw vakantie. Sommige pensions hebben ook speciale gezondheidsregels. Vraag daar op tijd naar bij het pension, zodat dit geregeld kan worden.
0 reacties