Knaagdieren · Cavia

De juiste voeding voor de cavia

Discus van Dijk

3 maart 2022

Het beste voer voor uw cavia is een compleet voer. Waar dan ook alles in zit wat uw cavia nodig heeft. Daarvoor bestaat er speciaal caviavoer. Let op bij het kopen van het voer dat er vitamine C is toegevoegd. Dit kan een cavia zelf niet maken en heeft dit dus via zijn eten nodig.

Krijgen de cavia’s te weinig vitamine C dan kunnen ze ziek worden, voornamelijk verlammingsverschijnselen is veel voorkomend. Er bestaan ook vitamine druppels en tabletten, maar het gemakkelijkste is als dit al in het voer zit. Zo kunt u het ook niet vergeten en krijgt de cavia de juiste dosering. Naast de gewone brokjes hebben cavia’s ook hooi nodig. Hooi is goed voor de darmen, zit vol vezels en zorgt voor de vulling van de maag.

Belangrijk is dat de cavia dit ook de hele dag door kan eten, zodat ze meer hooi eten voor maagvulling dan brokjes. Bij teveel brokjes krijgen ze ook teveel voedingsstoffen binnen, met uiteindelijk een grote kans op een te dikke cavia. Op de verpakking van de caviavoeding staat vaak vermeld wat de hoeveelheid voor de hele dag mag zijn.

Probeer dit ook aan te houden. De rest vult de cavia zelf aan met het eten van hooi. Is het bakje al halverwege de dag leeg, is het prima om deze pas de volgende dag weer te vullen.

Naast voer en hooi heeft uw cavia ook elke dag vers drinkwater nodig.

Tussen de verschillende merken caviavoer zit verschil. Er bestaat bijvoorbeeld gemengd voer waarbij er door verschillende gemengde ingrediënten een compleet voer is ontstaan. De cavia moet hierbij zijn bakje leeg eten om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Ook bestaan er complete brokjes voor cavia’s. In deze brokjes zitten alle voedingsstoffen. Bij elk brokje wat de cavia eet, krijgt hij dezelfde voedingsstoffen binnen.
Vraag gerust in de winkel wat een goede voeding is voor uw cavia.

Ook een cavia moet af en toe verwend worden. Dit kan door speciale caviasnoepjes, knaagsticks en ander lekkers wat te koop is bij ons in de winkel.

Wat cavia’s ook heerlijk vinden is groente en fruit. Probeer eens wat groente uit en u merkt vanzelf waar de voorkeur van uw cavia heen gaat. Het is alleen niet de bedoeling dat uw cavia alleen maar groente en fruit eet. Het is tenslotte een lekkernij dus af en toe mag. Let wel op dat u geen sla of kool aan de cavia geeft. Dit kan namelijk voor spijsverteringsproblemen zorgen. Ook chips, koekjes, suikerklontjes en snoep is niet goed voor cavia’s. Hierin zit teveel zout, vet en suiker en daar wordt uw cavia erg ziek van.

Gerelateerde artikelen

De juiste voeding voor het konijn

De juiste voeding voor het konijn

Het is logisch dat een konijn konijnenvoer eet, maar eigenlijk moet dit niet eens de hoofdvoeding zijn. Het eten van hooi is het allerbelangrijkste...

Het tam maken van een hamster

Het tam maken van een hamster

Om een hamster tam te maken, kan een tijdje duren. Heeft u een jonge hamster aangeschaft dan zal het gemakkelijker zijn om deze tam te maken, omdat...

Huisvesting van een konijn

Huisvesting van een konijn

Er bestaan verschillende verblijven voor de konijnen. Als eerste moet u bedenken of de konijnen buiten of binnen komen. Daarvoor zijn namelijk...

Het konijn tam maken

Het konijn tam maken

Een konijn uit de dierenspeciaalzaak is vaak al redelijk tam, omdat deze geregeld geaaid wordt door de klanten en kinderen. Toch is het goed om...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *