Knaagdieren · Konijn

De juiste voeding voor het konijn

Discus van Dijk

3 maart 2022

Het is logisch dat een konijn konijnenvoer eet, maar eigenlijk moet dit niet eens de hoofdvoeding zijn. Het eten van hooi is het allerbelangrijkste en dus ook het hoofdvoer van een konijn. Puur om voedingstoffen aan te vullen is het eten van konijnenvoer van belang. Maar waarom dan zoveel hooi?

Hooi bevat veel vezels, is goed voor de darmen van het konijn en vult de maag. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat een konijn de hele dag toegang heeft tot het eten van hooi. Op de verpakking van de voeding staat vaak aangegeven wat een konijn mag hebben op een dag. Is het gewone voer op in zijn bakje, dan hoef je het pas de volgende dag bij te vullen. Doe je dit wel gelijk, dan blijft het konijn dit voer eten.

Het konijn krijgt dan te weinig hooi binnen, wat voor darmproblemen kan zorgen. En natuurlijk veel te veel voedingstoffen, wat uiteindelijk voor het gewicht niet positief uitpakt. Naast het eten heeft een konijn natuurlijk ook elke dag vers drinkwater nodig.

Maar wat is nou goed konijnenvoer. Er bestaan verschillende merken en elk merk is een compleet voer, dat betekent dat er dus niets meer aan toegevoegd hoeft te worden.

Tussen een aantal voeders zit wel verschil. Je hebt bijvoorbeeld gemengd konijnenvoer, waarbij verschillende ingrediënten gemengd zijn om het voer compleet te maken. Een konijn krijgt hierbij zijn volledige voeding binnen als het zijn bakje leeg eet. Ook heb je kant-en-klare brokjes voor konijnen.

Hierbij kunnen konijnen niet selecteren door het lekkerste eerst op te eten. Bij elk brokje wat het konijn eet krijgt het dezelfde voedingsstoffen binnen. Vraag gerust in de winkel wat het beste voer is voor uw konijn.

Natuurlijk is het leuk om je konijn ook af en toe te verwennen met wat lekkers. Een konijn mag u nooit suikerklontjes, snoep, koekjes of chips geven. Ze worden hier erg ziek van omdat er teveel zout, vet en suiker in zit. Groente en fruit vinden konijnen ook heerlijk. Probeer rustig uit wat uw konijn lekker vindt.

Pas wel op dat dit een extraatje is en niet zijn hoofdvoeding van de dag gaat worden. Geef het konijn geen sla of kool, want dit kan voor spijsverteringsproblemen zorgen. U kunt ook speciale konijnensnoepjes, knaagsticks, , enzovoort halen in onze winkel.

Naast het voer dat u geeft aan het konijn, eet het konijn ook zijn eigen uitwerpselen op. Om alle voedingstoffen optimaal te benutten moeten de voedingstoffen 2x door de darmen. Maar ook wordt er bij de eerste vertering een vitamine aangemaakt. Om deze binnen te krijgen moet de ontlasting gegeten worden.

Doen ze dit niet, dan kan het konijn ziek worden. Jonge konijnen eten zelfs de ontlasting van hun ouders op, om zo eigenlijk hun eigen darmen de vitamine te laten maken.

Gerelateerde artikelen

Het tam maken van een hamster

Het tam maken van een hamster

Om een hamster tam te maken, kan een tijdje duren. Heeft u een jonge hamster aangeschaft dan zal het gemakkelijker zijn om deze tam te maken, omdat...

Huisvesting van een konijn

Huisvesting van een konijn

Er bestaan verschillende verblijven voor de konijnen. Als eerste moet u bedenken of de konijnen buiten of binnen komen. Daarvoor zijn namelijk...

Het konijn tam maken

Het konijn tam maken

Een konijn uit de dierenspeciaalzaak is vaak al redelijk tam, omdat deze geregeld geaaid wordt door de klanten en kinderen. Toch is het goed om...

Aanschaf van een hamster

Aanschaf van een hamster

Denkt u erover na om een hamster aan te schaffen. Besef dan goed dat een hamster van nature een nachtdier is. Het is goed mogelijk dat het diertje,...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *