Vissen

Schoonmaak en onderhoud aquarium

Discus van Dijk

3 maart 2022

Een aquarium blijft niet vanzelf mooi en schoon. Daarbij heeft het u nodig. Naast het schoonmaken, kunt u ook zo nu en dan nieuwe planten en/of vissen kopen om de bak mooi te houden.

Eén keer in de twee weken besteed u even extra aandacht aan het aquarium. Voordat u begint haalt u eerst de stekkers van het filter en de verwarming uit het stopcontact. Daarna haalt u ongeveer 1/3 water uit het aquarium. De ramen van het aquarium maakt u schoon met behulp van de speciale ramenwasser voor het aquarium.

Nu is het tijd om ook het filter schoon te maken. Bij de aankoop van het binnen- of buitenfilter ontvangt u gelijk ook informatie over het schoonmaken van het verschillende filtermateriaal. Hier even een korte herinnering voor de twee meest voorkomende filters uit onze winkel:

Juwel binnenfilter:
Soort materiaal – wanneer vervangen**

Witte filterwatten – wekelijks
Zwart koolfilter – 1 maand
Groen nitraatfilter – 2 maanden
Blauw (grof) filterspons – 3 maanden
Steentjes (biologische reiniging) – 12 maanden
Blauw (fijn, 1e) – 9 maanden
Blauw (fijn, 2e) – 12 maanden

Tetra buitenfilter:
Soort materiaal – wanneer vervangen**

Wit filtervlies – elke maand
Actief kool – na 5-10 dagen (korte termijn filtering)
Biofilterballen – *
Filterschuim – 6 maanden
Keramische filter ringen – *

*Wanneer deze vuil zijn: uitspoelen met lauw water. Is het vuil niet meer uit te spoelen, dan pas vervangen voor nieuwe.
** Houdt op de kalender bij wanneer welk materiaal weer aan vervanging toe is.

De filterwatten stopt u nu weer terug in het binnen- of buitenfilter. In een schone emmer vult u lauw water met de temperatuur van ongeveer 24 graden. Dit kunt u meten met uw thermometer. Bij het water in de emmer voegt u de juiste hoeveelheid watervoorbereider en vloeibare plantenvoeding toe. Met de emmer water vult u het aquarium weer bij. Houdt bij het vullen uw hand onder het stromende water om te voorkomen dat het grind verplaatst. Nu mag u de verwarming en het filter weer aansluiten op de stroom.

Gerelateerde artikelen

Waar moet je rekening mee houden?

Waar moet je rekening mee houden?

Leuk dat je nadenkt over de aanschaf van een aquarium, maar waar moet je vooraf al over nadenken? Wat is belangrijk? Voordat je een aquarium...

Goudvisaquarium of Tropisch aquarium?

Goudvisaquarium of Tropisch aquarium?

Daar begint het mee. Welk aquarium past bij je wensen. Wat voor ideeën heb je over hoe het aquarium eruit moet komen te zien. Wat voor soorten...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *